Hoe een telefoonverkoper in Afrika zijn zaken met BTC veranderde

Bitcoin bewijst zich weer eens als een belangrijke handelswaar op het Afrikaanse continent. Een kleine ondernemer – Abolaji Odunjo – kan een getuigenis van de kracht van de cryptocrisis aanbieden. Als aanbieder van mobiele telefoons deed hij onlangs het ondenkbare… Hij begon zijn telefoonleveranciers in bitcoin te betalen.

Afrika blijft aantrekkelijk voor BTC-liefhebbers…

Op het eerste gezicht lijkt dit voor beide partijen een zeer riskante stap. Ten eerste blijft de bitcoin erg volatiel, wat betekent dat er altijd een risico is dat iemand geld verliest. Wat echter nog vreemder is, is dat zijn leveranciers Odunjo hebben gevraagd om af te zien van fiatbetalingen en cryptocurrency in ruil voor producten. Dit is iets waar zijn leveranciers om vragen en dat heeft hem op het verkeerde been gezet.

Odunjo zegt echter dat zijn winst de laatste tijd enorm is, en dat het bombarderen van BTC voor de artikelen die hij zowel uit China als uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) krijgt, een van de slimste beslissingen is die hij ooit als zakenman heeft genomen. Een van de grote voordelen van het gebruik van bitcoin is dat hij geen dollars meer hoeft te kopen met behulp van de naira, die de inheemse valuta van Nigeria is. Bovendien hoeft hij geen kosten te betalen aan tussenpersonen of derde financiële bedrijven.

In een recent interview beschreef hij hoezeer zijn bedrijfsomgeving en operaties zijn veranderd:

Bitcoin hielp mijn bedrijf te beschermen tegen de devaluatie van de valuta en stelde me in staat om tegelijkertijd te groeien. Je hoeft geen kosten te betalen en je hoeft geen dollars te kopen.

In de afgelopen jaren is Afrika een belangrijke hotspot geworden voor bitcoin en cryptocurrencies. Jack Dorsey – de CEO van zowel Twitter als Square – kondigde onlangs aan dat hij voor een periode van drie tot zes maanden naar Afrika zou verhuizen, zodat hij potentieel de voordelen van bitcoin aan meer mensen zou kunnen bieden, hoewel hij op het moment van de aankondiging niet had aangegeven waar hij van plan was te blijven of welke landen hij overwoog.

Dus veel potentieel voor het continent

Bovendien heeft de verspreiding van de coronaviruspandemie waarschijnlijk een halt toegeroepen aan de plannen van Dorsey, hoewel men kan zien dat zelfs mega-ondernemers het potentieel van het continent zien als het gaat om het verspreiden van de begrippen crypto in de financiële wereld.

Een van de grootste redenen dat bitcoin een thuis heeft gevonden in Afrika is dat het de thuisbasis is van verschillende migrerende werknemers, waarvan velen in het buitenland of in andere regio’s werken en op zoek zijn naar mogelijkheden om geld naar hun familie te sturen. Met zoveel corruptie en mislukkingen die zich over de hele Afrikaanse politiek en financiële infrastructuur verspreiden, is de inflatie een ernstig probleem geworden voor veel van de nationale valuta’s, en het gebruik van bitcoin en andere vormen van crypto heeft deze arbeiders in staat gesteld om de complicaties van het wisselen van geld en de kosten voor het overmaken van geld, die vaak gepaard gaan met deze geldovermakingen, te negeren.